Въпроси и отговори/ Често задавани въпроси

Срок за доставка

Всички поръчки се изпълняват в рамките на 3 работни дни. Времето за печат се извършва през официалното работно време на производство от 09:00 - 17:00ч. Понеделник до Петък. Всяка поръчка трябва да има придружаващ към нея дизайн. За целта е нужно да изберете една от трите опции - прикачи дизайн, наеми дизайнер или използвай нашите темплейти/софтуер за дизайн. След като има потвърден дизайн времето за изработка стартира. Експресните поръчки се изработват за 24ч. след подаден, прегледан и потвърден дизайн.


Анулиране на поръчката

Необходимо е да се свържете с наш принт консултант, за да откажете поръчката чрез чат, телефон или имейл. За статус на вашата поръчка ще ви информираме по имейл.


Придвижване на поръчка

Поръчката се задвижва от приемането ѝ от наш служител, като тя преминава различните етапи и съответно се сменят и статусите ѝ – нова, получена, преглед на дизайн/файл или очакване на дизайн ако все още не сте изпратили файла си за печат. Следват изпълнява се, изпраща се (готова е и ще се изпрати с куриер, в случай, че не можете да я вземете на място и сте посочили адрес на доставка), доставена/приключена. При възникнали проблеми с поръчката се поставя статус задържана. А при отказ или върната за проблем, статусите са върната и отказана.

Коригиране на файлове

Можем да коригираме файл/изображения, за да са годни за печат, но бихме искали да Ви предупредим, че тази услуга се заплаща допълнително спрямо вида на корекциите, които ще трябва да се извършат.

Ако файловете не са по изискванията, първоначално ще Ви бъдат върнати по имейл за дообработка от Ваша страна, за което не се изисква допълнително заплащане.

Гланц и мат ламинат и разликата по между им 

Ламинатът е допълнителен слой покритие с полиетиленов характер, който има за цел да придаде ефект на печатното изделие или да придаде здравина и защитен слой против външни влияния. Предлагат се в два варианта – гланц, който придава блясък на покритието, както и мат, който отнема бляскавостта и матира покритието. Този тип покритие е подходящо за визитки, настолни календари, стикери, етикети и други.

Покритие, частичен и UV лак

Покритието добавя на продукта допълнителен ефект на печата и преживяване чрез дорир. Покритието обикновено се добавя над ламинатът, за да изпъкне и допълни. Можете да избирате между златни, сребърни и металически покрития, частичен прозрачен лак, както и UV. Лакът може да е частичен (само на отделни елементи от изделието) и цялостен (по цялата дължина, но се оставя 1 см в краищата на изделието, за да не се повреди и падне).

Размер DL 99x210mm

Размерът DL 99x210mm представлява сгънат лист А4 на две гънки във вид на буквата Z или П (сгънати три части от А4). Този размер се използва предимно за дипляни и менюта и е препоръчително да се печата двустранно, за да поеме повече информация за нуждите на бизнеса Ви. DL 99x210mm се използва и за сватбени менюта.

Съхраняване на файловете

Вашите файловете се запазват в сървъра на печатницата в срок до 6 месеца от дадата на производство на продукта. След изтичането на 6 месеца, файловете се премахват автоматично и не се пазат повече. При ретираж и поискване от Ваша страна, бихме могли да запазим файловете за по-дълъг период от време, но трябва да се свържете с нас за детайли.

Проследяване статус на поръчка

Статусът на Вашата поръчка може да бъде проследен в профилът Ви, подраздел „Моите поръчки“, в полето на поръчката, крайно дясно присъства зелена точка, обозначаваща текущия статус.

Отказване на поръчка

Може да се откаже поръчката по вряко време,  преди да премине в статус „изпълнява се“ т.е. преди да бъде отпечатана.

Лакът върху принта

Лакът е вид покритие, което се наслагва над мат или гланц ламинат за по-ефектен дизайн. На допир е с леко изпъкнал емайл, който подчертава елементи като капки или снежинки например. На светлина можете да забележите къде е приложен на материала и визуално обектите се усещат 3D.

Покритие фолио

Фолиото представлява покритие, наслагващо се над мат или гланц ламинат за по-ефектен дизайн. Като разцветки фолиата могат да бъдат:

 •  Златно фолио
 •  Сребърно фолио
 • Металик фолиа (зелен, червен, розов, син)
 • Холограмно фолио

Предлагани размери

В нашата палитра преобладат повече стандартни размери. Те са:

 • A1 (594x841mm) – използва се за плакати
 •  A2 (420x594mm) – използва се за плакати
 •  A3 (297x420mm) – използва се за плакати и дипляни
 • A4 (210x297mm) – използва се за плакати, флаери, сватбени покани, поздравителни картички, стикери, стенен еднолистов календар, менюта и дипляни
 • A5 (148x210mm) – използва се за флаери, сватбени покани, поздравителни картички, номера за маси, сватбено меню, сватбени покани, менюта
 • A6 (105x148mm) – използва се за флаери, баджове, поздравителни картички, сватбени покани и номера за маси.
 • А7 (74x105mm) – използва се за стандартни етикети, номера за маси, етикети за дрехи, етикети за бутилки и баджове
 • A8 (52x74mm) – използва се за стандартни етикети, етикети за дрехи и бутилки
 • 88x55mm – използва се за стандартни, премиум, луксозни визитки и джобни календар
 • 90x55mm – използва се за стандартни, премиум, луксозни визитки и джобни кабендари

Довършителни ефекти

Можете да изберете от нашите довършителни ефекти за специалните продукти като визитни картички, покани, сватбени менюта:

 • заобляне на ъгълчета
 • едностранен или двустранен мат/гланц ламинат
 • златно, сребърно или металик фолио върху ламината

Как да използвам свой дизайн за отпечатване?

При завършване на поръчката за избрания от Вас продукт, можете да прикачите в полето избрания дизайн и да го преименувате, за да знаете точно какво ще печатате.

Мога ли да прикача снимки за отпечатване?

Разбира се! Имайте предвид само резолюцията, в която прикачвате снимките си – те трябва да са видими добре при увеличаване. Високата резолюция е препоръчителна. Имайте предвид, че снимките, направени с телефон не са с достатъчно високо качество и има риск при отпечатването им.

При завършване на поръчката за избрания от Вас продукт, можете да прикачите в полето избраната/избраните снимки и да ги преименувате, за да знаете точно какво ще печатате.

Как да използвам готов темплейт?

Очаквайте нашата нова функционалност –използване на готов темплейт! Съвсем скоро ще можете да използвате този инструмент за улеснение на проектите Ви!

При завършване на поръчката за избрания от Вас продукт, имате опция да изберете „Избери дизайн“. В този прозорец ще намерите няколко варианта за темплейт, в които файлът е оразмерен и Вие само трябва да качите проекта си и да го запазите.

Съобщения за грешка

При получаване на съобщение за грешка вероятно не се завършили докрай избора си на продукт/размер/количество/дизайн. Върнете се няколко стъпки назад и проверете дали сте избрали правилните за Вас опции. При error 404, проверете интернет връзката си.

Проблеми с плащането 

При проблем с плащането, можете да ни пишете на:

shop@print.bg или да се обадите на телефон +359876 133 133, както и да ни посетите лично на адрес гр. София, ул. Витиня 33Г.

Как да създам print.bg профил? 

Можете да създадете профил в print.bg чрез бутона в крайно дясно „Профил“. В полетата за регистрация трябва да се попълнят актуален имейл адрес, както и парола, която ще запомните. Актуалният адрес ще Ви е нужен за потвърждение за регистрацията, затова го проверете. При потвърждение, вече можете да управлявате своите поръчки и те автоматично ще се запазват с Вашите имена и имейл адреса и телефон за връзка, попълнен от Вас в профила, който направихте. Можете да добавите и адрес, на който да бъдат изпращани с куриер поръчките Ви. В профилът си ще виждате и управлявате своите поръчки и дизайни. Можете да редактирате и променяте, но не и докато поръчката е започнала производствен процес.

 

Какво е RGB и CMYK и каква е разликата между тях?

RGB и CMYK са цветови модели, използвани в два различни дяла – дизайн и печат.

RGB означава червено, зелено и синьо (red, green, blue), основни 3 цвята, базирани на адитивно смесване на цветовете т.е. чрез бяла светлина се получават тези три цвят, които при смесване имат производни цветове (оранжево, розово, лилаво и т.н.). RGB моделът се използва от нашето зрение, което означава, че всеки монитор (лаптоп, компютър, телефон, телевизор, таблет) използва този тип цветови модел. RGB се използва основно за уеб среда, но понякога може да се печата с него. Специфичното е, че има загуба на цветове и при сравнение между отпечатък и екран, можете да забележите липса на яркост и твърде блед цвят спрямо дигиталния облик.

CMYK означава циан, магента, жълто и К черно (cyan, magenta, yellow, black/key as last color) и представлява цветови модел, използващ субтрактривно смесване (физическо смесване на базата на боите). CMYK моделът се използва предимно за печат, тъй като е подходящ за възпроизвеждане на много цветове наведнъж. При този вид модел се използват растерови точки (малки или големи точки на кв. см, определящи интензитета на цвета и покривността му), които имат за цел цветоотделяне (разделяне по цветове) и събирането им в единен образ, съвпаднат от всички цветове наведнъж. По този начин при многоцветна снимка няма да се изгубят цветовете, както ако се печата на RGB.

Специфичното при този модел е по-тъмните оттенъци на цветовете, поради присъствието на ключовия цвят Черно. Препоръчително е и резолюцията за CMYK да бъде 300 dpi (dot per inch/точки на инч).

 

Основните разлики можете да запомните така:

 • RGB е за уеб дизайн и екран
 • CMYK е за печат и използва растер (малки или големи точки)
 • RGB за печат има бледи цветове и загуба на цветове
 • CMYK има по-тъмни цветове, но качествени отпечатъци
 • CMYK използва препоръчителна резолюция 300 dpi